utviklingstrinn

Bruke smokk: Å begynne med smokk

Værd at vide om brug af sut


Alle børn har behovet for at sutte som trøst – og det er endda tilfældet, allerede inden de bliver født. Sutten kan her spille en vigtig rolle og opfylde suttebehovet. Alt efter alder, har sutten forskellige funktioner. Her kan du se, hvordan og hvornår sutten bedst anvendes, og hvornår det er på tide gradvist at vænne barnet af med at bruge sut.

Spædbørn har et stort suttebehov. Omkring den 14. graviditetsuge kan man på ultralydsbilledet se dem sutte på en finger.

Børn sutter, når de er sultne, søger trøst eller som adspredelse. Især i det første leveår kan sutten være et praktisk hjælpemiddel, for at tilfredsstille suttebehovet.

Jo ældre barnet bliver, desto flere nye måder finder det til at berolige sig selv - og klare frustrerende situationer uden sut.

Forældre og børn synes ofte, at afvænningen er belastende. Ofte er det første gang i forholdet mellem forældre og barn, hvor der skal sættes grænser gentagne gange, og der er forventninger til barnets modenhed.

Vi har samlet de vigtigste oplysninger om sutten og dens funktion til dig:

Suttens funktion

Alt efter alder, opfylder sutten forskellige funktioner.

I de første levemåneder tilfredsstiller sutten suttebehovet og virker beroligende. Jo ældre barnet bliver, desto flere muligheder har det for at finde trøst og adspredelse.

Hvorfor bruger barnet sut?

I det 1. leveår:

 • Tilfredsstiller suttebehovet
 • Virker beroligende og trøster
 • Hjælper med at slippe spændinger
 • Det anbefales som en præventiv foranstaltning mod pludselig uventet spædbarnsdød (SIDS)

I 2. og 3. leveår:

 • Hjælper barnet med at berolige sig selv
 • Hjælper med at slippe spændinger
 • Kan fungere som ”følgesvend” og understøtte selvstændigheden


Brug af sut - Forældrenes rolle

I det 1. leveår

 • Brug sutten til at berolige barnet 
 • Begynd samtidig at indarbejde andre former for beroligelse (f.eks. afspænding med legetøj, musik og kropskontakt)
I 2. og 3. leveår
 • Brug i højere grad sutten situativt som trøst
 • Begræns adgangen til sutten 
 • Drop sutten, når barnet begynder at tale
Når de er blevet 3 år

 • Sutten bør kun bruges i usædvanlige situationer (f.eks. flytning, nye familiesituationer)
 • Implementer nye former for beroligelse

Afvænning fra sut
Hvornår er mit barn klart til at droppe sutten? Når barnet fylder 3 år, skal det være endegyldigt slut med at bruge sut. Grunden er enkel: I denne alder er alle mælketænderne kommet helt frem. Det udslagsgivende for valg af tidspunkt for afvænningen er, udover den fysiske og mentale udvikling, barnets omgivelser.
Fysisk udvikling
Begynd senest med afvænning fra brug af sut, når barnet har fået tænder og begynder at tale. Barnet er nu kommet så langt i sin fysiske udvikling, at det bevæger sig ved egen kraft og begynder at udforske verden.
Den mentale og følelsesmæssige udvikling
Sutten kan hjælpe barnet med at blive mere selvstændigt. Den giver tryghed og hjælper med at mestre udfordrende situationer, såsom adskillelse fra sine omsorgspersoner. Når barnet bliver ældre, finder det andre måder at overkomme sådanne udfordringer på. 
Jo mere dit barn kan, desto bedre kan det bruge noget andet end sutten som trøst. Finder barnet selv en bog frem? Eller leger det for sig selv, også selvom det kun er i kort tid? Så er barnet så småt ved være klar til at sige farvel til sutten. De fleste børn er klar i 3-års alderen ved hjælp fra deres omsorgspersoner.
Omgivelser og rammer
Udover barnets udvikling, skal man også tage højde for barnets personlige situation. Sutten er en vigtig kilde til trøst i nye livsfaser, f.eks. når barnet starter i en legegruppe eller i daginstitution. Eller der kommer en ny lillesøster eller lillebror. Også en flytning kan gøre barnet midlertidigt utrygt. I disse situationer giver det mening at vente med at droppe sutten.

Kilder: Maria Teresa Diez, Psychotherapist