Kvinne pumper melk med brystpumpe

Amming

Morsmelk: holdbarhet og oppbevaring

Korrekt udpumpning, opbevaring og opvarmning af modermælk


Modermælk er værdifuld og styrker barnets immunsystem. Det lønner sig at have noget på lager, for at kunne være fleksibel eller i tilfælde af sygdom, hvor der indtages lægemidler. Der er nogle ting, man skal være opmærksom på: Hvordan pumper man modermælk korrekt ud, hvor længe kan det holde sig, og hvad må man under ingen omstændigheder gøre ved opvarmning? Det og meget mere får du at vide her!

1. Hvordan pumper man bedst modermælk ud?

Mælk kan som udgangspunkt ”malkes ud med hånden”, men mange ammende kvinder foretrækker dog en mælkepumpe, hvormed brystet hurtigt og nemt kan tømmes for mælk. Her gælder det samme som ved amning: Øvelse gør mester! Det er ikke usædvanligt, at der i begyndelsen kun kommer lidt mælk, eller at mængden svinger meget fra gang til gang.1

Der findes også praktiske Manuelle brystpumper, hvor man pumper ved håndkraft samt Elektriske dobbelt-brystpumper, der kan tømme begge bryster på samme tid. Elektriske brystpumper kan endda lejes nogle steder, eller nogle gange refunderes prisen af forsikringen. Under særlige omstændigheder, f.eks. ved for tidlig fødsel, kan brystpumper fås delvist gratis recept – spørg din læge eller dit forsikringsselskab.

Hvis du regner med at pumpe mælk ud, bør du anskaffe en egnet pumpe allerede inden fødslen, så du har den klar, når behovet opstår. Hvis du har adgang til en jordemoder eller ammekonsulent, kan de i god tid inden fødslen oplyse dig om alle muligheder. Videnudveksling med erfarne mødre kan også hjælpe dig med at finde den rigtige pumpe.


Hvad skal man bruge ud over pumpen?

Udover pumpen har du brug for noget til at opbevare mælken i. Vigtigt: Det skal være egnet til fødevarer, være sterilt og eventuelt fryseegnet. Hertil er særlige beholdere, der kan steriliseres, velegnede. Det er vigtigt, at plast er BPA-fri. Også en god idé: en salve til de overbelastede brystvorter og ammeindlæg, hvis dine bryster har tendens til at lække.


Hvornår pumper jeg?

Det perfekte tidspunkt til udpumpning findes ikke. Prøv dig frem for at finde ud af, hvornår det er bedst. For mange ammende kvinder lykkes udpumpningen bedst om morgenen efter den første amning, da mælken ofte løber bedre til om natten. Nogle kvinder pumper ud efter amningen, eller når det er nemmere (fordi mælkenedløbsrefleksen aktiveres) også samtidigt med amning ved det andet bryst. Der ingen grund til at frygte, at der er for lidt til baby: brystet ”sætter turbo på produktionen”, når behovet bliver større.

Udpumpningen fungerer bedst i behagelige omgivelser, så du kan slappe af og pumpe ud i fred og ro. Sørg for at være godt hydreret, og at du har et glas vand ved hånden. Hvis du har problemer med at aktivere mælkenedløbsrefleksen, skal du blive i nærheden af dit barn – nogle gange hjælper det endda at se på et billede af et spædbarn. Fortvivl ikke, hvis det i begyndelsen ikke går så godt, eller der kun kommer en mindre mængde. Udpumpning er også et spørgsmål om øvelse!

MAM Storage Solution cup in the refrigerator, close up

2. Hvor længe kan modermælken holde sig, og hvordan opbevarer man den?

Modermælk må kun opbevares i en steril beholder eller modermælkspose. Du kan også pumpe direkte ned i en steriliseret flaske, sætte flasken med mælken i køleskabet - og derefter f.eks. blot varme den op til den korrekte drikketemperatur i et vandbad eller en flaskevarmer.


Oversigt: Opbevaring af modermælk2

 • Ved stuetemperatur: 4 timer
 • I køleskab (0-4°C): Op til 3 dage
 •  Fryseboks med separat låge (-20 °C): 3 måneder


(!) Vigtigt :

 • Optøet mælk må ikke nedfryses igen! 
 • Hygiejne er ekstremt vigtig, når det gælder spædbørn, sørg for, at alle beholdere er fuldstændigt rene.


Korrekt nedfrysning og optøning af modermælk

Som nævnt ovenfor, kan modermælk også nedfryses og kan holde op til 3 måneder i fryseboksen. Du skal dog være opmærksom på, hvilken temperatur dit fryseskab reelt har: Frysebokse, der er integreret i køleskabet, har nogle gange ikke så lav en temperatur, som de skal have (ideelt set -20 °C). Modermælk udvider sig som alle væsker ved nedfrysning: Fyld derfor ikke beholderen helt til randen.


3. Hvordan varmer man modermælk op?

For at bibeholde så mange vitaminer og essentielle fedtsyrer som muligt, skal mælken kun varmes nænsomt op. Det kan være i et vandbad eller i en flaskevarmer, hvor temperaturen ikke kommer over 37 °C.


Dette er vigtigt ved opvarmning og optøning af modermælk:

 • Modermælk må ikke opvarmes i mikroovnen, eller direkte i en gryde på komfuret.
 • Bakterier formerer sig hurtigt i varm mælk: Den skal derfor straks drikkes.
 • Korrekt optøning af modermælk: Sæt den i køleskabet natten over eller under rindende vand, der med tiden bliver varmere – den må ikke optøs ved stuetemperatur
 • Rester i flasken skal kasseres!


Værd at vide om frossen modermælk

 • Frossen modermælk ser alt efter sammensætning forskellig ud – en gullig, brunlig eller blålig farve er således ikke usædvanlig. Mælken kan ændre lugt og smag under nedfrysningen. 
 • Det er bedste at nedfryse små portioner på ca. 60–120 ml og med datoen angivet.
 • Det er en god idé at prøve, om barnet godtager optøet mælk.
 • Optøet mælk kan opbevares i yderligere 24 timer i køleskab.
 • Mælken må ikke nedfryses igen!


Og endnu et afslutningsvist tip: Det er først ca. 2 uger efter fødslen, at den ”modne” modermælk dannes1. I de to første uger, skal man derfor endnu ikke begynde at lave større lagre til senere brug, da modermælkens sammensætning ændrer sig markant i denne periode.


Held og lykke med pumpningen!


Kilder:

1 https://www.netdoktor.at/familie/baby/muttermilch-6552253

2 Das Handbuch für die stillende Mutter, La Leche League Schweiz, Zürich, 3. Auflage 2008, S. 118; 167 ff.