Ekspertråd

utviklingstrinn

Babyens utvikling: Alt om de første seks månedene

med MAM-ekspert Claire Cripps, dobbeltkvalifisert sykepleier og jordmor


Barnets hjerne fordobles i størrelse det første leveår. I den tid bliver bestemte hjerneceller aktiveret via alt det, baby oplever. Disse hjerneceller er allerede dannet ved fødslen og venter på at blive stimuleret, via interaktion med omverdenen. Derfor er det vigtigt for en sund udvikling af hjernen, at barnet mærker masser af kærlighed, føler berøring og prøver at bevæge sig – også efter det første leveår. Vi giver dig et par tips, som du kan bruge til at fremme din babys hjerne i de første måneder af sit liv.

En lykkelig start – et lykkeligt liv

De milliarder af hjerneceller, som din baby kommer til verden med, skal ”fodres” for at blive forbundet og kunne danne erindringer. Hvis barnet i sit første leveår oplever en masse kærlighed og empati, dannes fundamentet til, at det bliver lykkeligt fremover, skaber stabile relationer og får en bedre indlæring.

Hjernen udvikles, når du krammer barnet

Det vigtigste først: Man kan ikke ”forkæle” et spædbarn med for meget kærlighed. At kramme, kysse, holde barnet i sine arme, reagere på gråd – hver eneste positive interaktion fremmer den neurologiske udvikling af hjernen.

Tale og sang

Det er ikke nødvendigt med dyrt legetøj: Din stemme, dit ansigt og dine hænder er alt, dit barn skal bruge for at være tilfreds og udvikle sine egne kommunikationsevner. Vær ikke bange for at sige nogle sjove lyde og at tale med eller synge for dit barn. Lyden af din stemme beroliger barnet og er et udtryk for din kærlighed. Når du taler med dit barn og synger for det, knyttes I tættere sammen, og du hjælper barnet med at udvikle de første vigtige evner til senere brug i livet. Børn skelner ikke mellem leg og læring.

Enkelte former

Du skal ikke gøre ret meget for at understøtte barnets læringserfaring og udvikling. Lige efter fødslen ser baby f.eks. kun uskarpe mønstre i sort/hvid. Ansigtsmimikkens nuancer kan de heller ikke opfatte. De kan kun genkende grove strukturer som øjne og mund. Hvis du har øje for denne naturlige udviklingsproces og de forudsætninger, som dit barn tager med ind i verdenen, skaber du dermed tillid og styrker barnets udvikling. I begyndelsen er det nok at se på sort/hvide billeder sammen, eller at åbne og lukke munden. For barnet er det alt sammen spændende - også selvom du finder ”legen” mere kedelig. Ved at du lader dit barn tage del i din hverdag dag for dag, forstår det gradvist verden bedre og lærer hele tiden mere. Med tiden bliver farver, forskellige former eller overfladers beskaffenhed mere og mere interessante.

Højtlæsning fra begyndelsen

Din baby kender allerede din stemme fra tiden i din mave – det giver følelsen af noget velkendt, når barnet nu kan høre din stemme ”udenfor”. Også selvom barnet endnu ikke forstår, hvad du siger, lærer det dog allerede en masse om sit modermål – f.eks. sprogmelodien. Højtlæsning og at interagere med hinanden skaber gode forudsætninger for, at hjernen udvikler sig på en sund måde. Læse, tale og at synge sammen styrker båndet mellem forældre og børn, fremmer tilliden og den videre selvstændige sprogudvikling. Som tidligere nævnt, anbefaler vi bøger med sort/hvide billeder i begyndelsen, da spædbørn bedre kan genkende disse mønstre.

Skab glade minder

For nogle forældre kan det måske virke lidt overvældende med de mange muligheder for at fremme barnets udvikling. Der er ingen grund til bekymring: Hyg jer, leg, kram, le, syng og tal – gør også det med barnet, som I som forældre selv kan lide – det er det vigtigste for at barnets hjerne udvikler sig og vokser sig sund. Jo mere I oplever sammen, desto flere neuronale forbindelser opstår der, eller sagt på en anden måde: desto flere dejlige minder for livet skabes der. Og det er det, det drejer sig om i sidste ende.


MAM-ekspert

Claire cripps
Dual-qualified nurse, midwife & health visitor
Claire Cripps has a BSc (Hons) in Health Visiting - Specialist Community Public Health Nursing. Claire Cripps is currently working in the Hertfordshire area in England. She has qualified as an Adult Nurse and a Midwife with over 16 years’ experience. She has worked in several hospitals, clinics and community health settings. Claire’s interests are working with young children and their families. Currently, she is supporting families with children aged between 0-5 to identify health needs as early as possible and improve health and wellbeing by promoting health, preventing ill health and reducing inequalities.