Happy mother with child

utviklingstrinn

Babyens utvikling: Alt om de første seks månedene

Det sker der de første 6 måneder


For forældrene er det særligt spændende at se, hvordan ens barn ændrer sig, og hvilke færdigheder det får med tiden. Efter starten med få, livsnødvendige reflekser og færdigheder, lærer barnet overraskende hurtigt nyt. Hvilke fantastiske fremskridt, man som forældre kan regne med det første halve år, ser vi her nærmere på!

Medfødte reflekser

  • Sutterefleks: Nyfødte kan allerede kort efter fødslen gøre de første forsøg på at drikke.
  • Synke- og hosterefleksen sørger for livsnødvendige kropslige reaktioner, som f.eks. er vigtige ved amning eller for at fjerne fremmedlegemer.
  • Moro- eller griberefleks: Hvis nyfødte pludselig lægges på ryggen eller bliver forskrækkede, strækker de nogle gange armene ud til siden og spreder fingrene. Denne refleks er vigtig for mennesker, da den gør det muligt at trække vejret frit, og er med til at holde luftrøret åbent.1
  • Griberefleksen: Vores forfædre brugte den til at holde fast i deres mødre. I dag kommer den til udtryk ved, at et barn klemmer om en genstand (eller en finger), hvis de mærker et tryk i håndfladen.


Synet

Øjnene er fuldt udviklede ved fødslen – Det område i hjernen, som bruges til bearbejdning af indtryk, er dog ikke helt så langt, og derfor kan nyfødte kun se ansigter og genstande helt skarpt på ca. 20-25 cm afstand.3

Når de er 3-5 måneder, kan børn genkende ansigtsudtryk og opfatte glæde, tristhed eller overraskelse. Det rumlige syn fungerer nu perfekt, og barnets afstandssyn er også skarpt.


Hørelsen

Nyfødte hører faktisk stort set som voksne, blot mere dæmpet. Forældrenes og søskendes stemmer kender de allerede fra graviditeten.

Når barnet er ca. 2 måneder, begynder det at vende sig mod interessante lydkilder. Da hørelsen er afgørende for sprogudviklingen, bliver spædbørns hørelse almindeligvis kontrolleret af en læge.


Lugtesansen

Lugtesansen er fra begyndelsen godt udviklet, og hjælper spædbarnet med f.eks. at finde brystet ved første amning. Det kan også kende moderen på hendes kropslugt. Næsen er også stadig helt ”ufordærvet” – hvis dit barn virker til at være følsom over for parfume, er det bedst, at du dropper parfumen indtil videre.


Motorisk udvikling

I løbet af de første 6 måneder udvikles barnets positur fra sammenkrøbet til udstrakt.1 I begyndelsen trækker barnet arme og ben ind mod kroppen. Senere strækkes ekstremiteterne ud, og kroppen får en rank holdning.

Når barnet er ca. 2 måneder, bør hoved og krop udgøre en lige linje, når barnet ligger på maven.4,5 

Barnet kan i begyndelsen kun stå som refleks: Spædbarnet holder benene strakt og står tilsyneladende. Det lykkedes dog ikke rigtigt i længere tid. Når barnet er ca. 6 måneder, begynder udviklingen at gå mod, at barnet kan stå selv og bære sin egen vægt, når man stiller barnet et sted.5

Fra 4 måneder kan det ske når som helst: Barnet ruller om på maven ved egen hjælp.4 Derfor er det særligt vigtigt, aldrig at lade barnet ligge alene på puslebordet!

Også finmotorikken skal først udvikle sig. I begyndelsen knyttes hænderne. Barnet kan dog ikke holde ting. Kun griberefleksen gør, at barnet holder om f.eks. en finger. I første omgang griber barnet med begge hænder og hele hånden. I en alder af ca. 6 måneder kan de fleste børn flytte en genstand fra den ene til den anden hånd.5


Baby crawls mother holds it lovingly

Mental udvikling

Når barnet er ca. 6-8 uger viser spædbarnet sit første rigtige smil. En dejlig milepæl – især for forældrene!1

I en alder af 4 måneder begynder mange børn at ”pludre“. De har nu også udviklet forskellige slags gråd til f.eks. sult, træthed eller smerter. Dit barn kan sandsynligvis genkende velkendte personer.6


Den første ”udviklingshjælp”

  • Skift mellem at lægge barnet på maven og ryggen eller i en ergonomisk skråstol, da det understøtter udviklingen af forskellige muskler - det samme gælder forskellige lege med hænder og fødder.
  • Omsorgsfuld beskæftigelse ved bad, samt bleskift og en masse kropskontakt understøtter ligeledes udviklingen.
  • Bevægelserne, når barnet bæres i en bæresele eller en slynge, fremmer forskellige sanseiagttagelser, de første erfaringer med bevægelse i rummet og den naturlige tilknytning til forældrene.
  • Også til de helt små findes der spændende legetøj. Vores ”MAM Friends” er godt begynderlegetøj, da materialet er dejligt blødt og af 100 % naturligt kautsjuk. De lysende farver og forskellige former, understøtter udviklingen af sanserne.


Udvikling – det er ikke en konkurrence

Udviklingen er individuel og meget forskellig fra barn til barn. Tabeller med angivelse af, hvornår et barn skal kunne hvad, er kun ment som vejledende og ikke en fast tidsplan – alle børn er forskellige! Hvis du virkelig er bekymret for dit barns udvikling, skal du kontakte en børnelæge.

Foto: Shutterstock

Kilder:

https://de.wikipedia.org/wiki/Moro-Reflex

 Babyjahre, Remo H. Largo, Piper Verlag, München/Berlin, Neuausgabe 2017

 3 Quickfinder Babys erstes Jahr, Silvia Höfer, Gräfe und Unzer Verlag, 2009, S. 74

 4 https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html

 5 https://www.kinderaerzte-im-netz.de/mediathek/entwicklungskalender/

 6 https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-4mo.html