Amming

Smokk og amming

Med Gabriele Stenz, lærer på jordemoderuddannelsen


De fleste babyer sætter stor pris på sutten i perioderne mellem amningerne. Hvis man bruger sutten rigtigt, kan det have en gavnlig virkning på amningen, forklarer MAM-ekspert Gabriele Stenz. Hun uddanner jordemødre og har mange års erfaring med gravide og ammende kvinder.

At lære hinanden at kende

Lige efter fødslen vil spædbørn kun én ting: at lære forældrene at kende. Alle sanser er fokuseret på at lugte, føle og høre forældrene. Efter kort tid er den nyfødte klar til sit 1. måltid: De søger brystet og sutter. Det er nødvendigt at øve sig lidt, for at amningen fungerer korrekt. Efter lidt tid og med ro til opgaven, er mor og barn dog snart et fasttømret team, beroliger Gabriele Stenz. For præmature spædbørn kan sutten have en terapeutisk virkning og er således en god hjælp i bestemte situationer.


Starten på en vellykket amning

Ammeeksperten anbefaler: ”I de første 2 til 4 uger efter fødslen er alle barnets sutteforsøg målrettet næringsindtag.”

Derefter er amningen blevet en vane: Barnet behersker teknikken, og forældrene kan ofte genkende barnets sultsignaler. Lejlighedsvis brug af sut, når amningen forløber problemfrit (uden ømme brystvorter, mælkeknuder, brystbetændelse etc.), synes ikke at have en negativ indvirkning på amningen. Hvis der allerede er problemer med amningen, kan sutten dog forværre situationen.

”Målet med sutningen bliver i lang højere grad afslapning og tryghed end at spise.”

(Gabriele Stenz, lærer på jordemoderuddannelsen)


Sådan tilfredsstilles det store suttebehov – også med sut

En sut er det ideelle hjælpemiddel til at tilfredsstille det ikke næringsgivende suttebehov. Spædbørn er de sande sutteeksperter: De fleste babyer kan godt skelne mellem at sutte på sutten og den næringsgivende sutning, forsikrer MAM-eksperten. Og de har brug for begge dele – men alt til sin tid. Der findes internationale anbefalinger fra American Academy of Pediatrics (AAP) i form af deres Policy Statement om amning (2012): Heri anbefales målrettet brug af sut som terapeutisk middel og ved indsovning efter vellykket opstart af amningen.


Forskningsresultater viser: Sut og amning kan fungere sammen.

En gruppe forskere med lederen af neonatolafdelingen på hospitalet Italiano i Buenos Aires (Argentina), Dr. Alejandro G. Jenik i spidsen, kunne med en storstilet undersøgelse påvise, at sut og amning fungerer godt sammen. Mere end 1.000 mor/barn-par på 5 forskellige hospitaler deltog i undersøgelsen. Resultatet var utvetydigt: Så snart amningen er oppe at køre, påvirkes den ikke af brugen af sut. Forskerne anbefalede derfor brug af sut, da det kan beskytte mod pludselig uventet spædbarnsdød. Sutten har en beskyttende effekt mod SIDS – dette synes især at være tilfældet for børn, der ikke ammes. Derudover gælder den beskyttende effekt kun ved indsovning, ikke den generelle brug.

sleeping baby with pacifier

Vigtigt: anatomisk korrekt sut

Et spædbarn sutter på alt, hvad der er ved hånden – fra tommelfingre til stofbleer. Sutten er dog bedst til at stille det instinktive suttebehov: Kvalitetssutter har en anatomisk korrekt udformning. De sikrer, at kæben, tænder og gummer kan udvikle sig på en sund måde. Sutten er der, når der er brug for den. Og den forsvinder, når brugen af sut skal nedtrappes. Tommelfingrene er altid ved hånden – og bruges ofte indtil skolealderen. Gode sutter er derudover kvalitetstestet og indeholder ikke BPA og BPS. En fordel for ammende mødre: Med en sut kan også faderen, bedsteforældrene eller babysitteren berolige barnet.

Den rigtige brug af sut

Erfaringsmæssigt sætter de fleste babyer stor pris på sutten i perioderne mellem amningerne. Brugen af sut påvirker ikke en velfungerende amning i negativ retning, når moderen kan skelne mellem barnets signaler vedrørende hhv. sult og behov for trøst. Et tip fra Gabriele Stenz: ”Det er vigtigt, at sutten anvendes målrettet: Barnet skal hverken have sut hele tiden, eller bruges til at forsinke amningen.”

Derimod er sutten en god hjælp i disse situationer:

  • I situationer, hvor barnet er uroligt eller klynker, har sutten en beroligende effekt.
  • Når barnet er træt, falder det lettere i søvn, når det har sutten (selvregulering).
  • Sutten kan virke afslappende, når barnet er ved at få tænder.
  • Sutten kan hjælpe forældrene med at trøste barnet.


Den perfekte suttestørrelse

Sutter fås i forskellige størrelser, og der er stor forskel på bittesmå nyfødte og halvstore kravleeksperter. Mund og kæber udvikler sig med rasende fart. Til syvende og sidst er det at vokse det vigtigste i det første leveår. Og sutten følger med: Den rigtige suttestørrelse understøtter en sund udvikling.

Og endnu et vigtigt råd fra MAM-eksperten: „Aldersangivelsen på pakken er vejledende. For alle børn er forskellige. Store, kraftige børn skifter suttestørrelse hurtigere end små, sarte spirrevipper. Og hvis du er i tvivl: Giv hellere barnet en mindre sut end en, der er for stor.

Gabriele Stenz, portrait

MAM-ekspert

Gabriele Stenz, Lærer på jordemoderuddannelsen

Verden (Tyksland)

Kilder: 

Jenik, Alejandro (2009): Does the Recommendation to Use a Pacifier Influence the Prevalence of Breastfeeding? The Journal of Pediatrics.